CORETAN LILY SI CHUBBY

Cinta bermula dengan senyuman, mekar dengan ciuman dan berakhir dengan tangisan.

Monday, September 28, 2009

Cerita Raya

Selamat Menyambut Hari Raya kepada semua umat islam diseluruh dunia...walaupon dah agak terlambat nak ucap...tapi still dalam bulan syawal lagik kan...erm...kalo ikut calendar islam,aku lahir pada 2 Syawal...so pada 2 Syawal tu aku...dengan bangga diri ucap selamat hari lahir kat diri aku sendiri...ceh..macam sedey jerk bunyik nyer,nampak sangat xde owang tau pon pasal besday aku tu...uwaaa.uwaaa...
Tapi bukan itu pokok perkara yg aku nak citer ni...aku nak citer pasal "my journey to kota bharu kelate'...yahuuuuu....

Sebelum tu...aku nak ucap thanks bebanyak kat 'cik & ayah cik' sebab layanan 'superb' diorang kat aku selama 4 hari di sana....u both are rox!!...

Berikut aku citerkan semula secara brief rentetan pengembaraan aku ke kelantan.

(*_*) 19 - 20hb Sept 2009 (+_+)
Selepas selesai berjualan daging lembu (business kecil2lan) kire2 kul 7.40pm,rush balik umah nak mandi2,packing2 baju..walaupon dalam kepenatan tapi ku gagahkan jugak demi 'excitednyer'aku nak gi beraya kat kampung owang...hak hak hak..

aku rase malam aku tinggalkan umah aku,rasenyer cantik skit la kan dari tongkang pecah...mau berserabut kepala hotak mak aku kalo nampak rumah aku malam tu...hehe..almaklumlah nak kejar masa...takot2 sampai lambat plak kat kelantan nanti...so tepat kul 9.00 malam aku trun bawah,oh ya lupe plak nak bagitau..yang pi ader 5 orang (bakal bapak mertua aku,bakal mak mertua aku,bakal adik ipar aku yang cantik manis-->adik ina..(hehe nasib baik die xbace belog aku kalo tak mau kembang lubang idung dek pujian aku ni) n last but not least my beloved fiancee'.yang pandu keta nyer encik AB AHAD (bakal bapak mertua aku) so kami boleh la berehat sepuas2 nya..terutamanya aku yang tido tak ingat dunia siap meleleh air liur basi aku...hehe...tapi yang paling bestnyer bile satu ketika aku berlaga kepala ngan adik ina dek kerana mengantuk yang bukan kepalang...ha ha ha...

Malam tu aku rase seolah2 berada di awang2an kenapa aku feel sedemikian,rupa2nya baru la aku tau En.AB AHAD bawak keta macam bawak kapal terbang....fuyoooo...laju tu...perjalanan kami mengambil masa lebih kurang 4-5 jam macam tu la...aku tak ingat sangat...memory sedikit mau lost...setibanya kami di rumah pusaka itu,masing2 dah tak tahan ngantuk..trus sambung titun..titun..titun...sampai azan subuh dah berkumandang baru la kami bangkit..almaklumlah masjid hanya panjang sejengkal jerk dari umah tu...(wah..wah..wah...lebih2 la plak aku..)kalau nak tau umah pusaka tu (maksud aku umah tunang aku punya Allahyarham atuk & nenek) terletak kat Kg Pulau Melaka,tepi rumah ader satu asrama budak pompuan skolah agama,pastu tepi asrama tu le...jeng..jeng..jeng...umaaaaaahh..Mursyidul Am PAS (Tok Guru Nik Aziz) even though aku tak baper minat hal2 politik kat Malaysia ni,tapi aku tabik hormat spring la kat Tok Guru ni (bukan bodek but it is a fact) yang die ni memang humble walaupon pegang title'Menteri Besar'...berduyun2 owang datang umah die masa raya pertama tu tapi aku xpi...sebab almaklumlah aku kan perempuan melayu terakhir (ceh...hampeh) duk umah jerk...(actually duk melantak membaham tapai yang cik buat)...ha ha ha...huduh nyer perangai aku....

Dalam tengahari,kitaorang gi beraya umah nenek sedare tunang aku...kat area2 Pantai Cahaya Bulan..tapi dalam perjalanan kesana...tiba2...mata aku ari tu agak sial skit sebab aku ternampak satu kelibat manusia tengah panjat2 bangunan tapi agak pelik jerk aku tengok org tu...trus aku pon bagitau kat adik ina...dialog nyer macam ni ..


aku : ina,nampak tak org kat bangunan tu...berbogelkan? alamak orang gila la...


adik ina : eh tak kot kak,tu die tengah buat kerja la tu...memang die kerja bogel2 kot...mungkin kepanasan...


--> tengok la ulasan budak eleena ni...macam ader jerk yang tak kene kan..ader ke patut orang buat kerja panjat2 bangunan tapi bogel2...ish ish ish...eh aper aku merepek ni...(@_#)


tapi aku agak pening2 lalat (@_#) sekejap setelah melihat kejadian itu berlaku depan mata aku...tapi nasib baik nampak from back side orang tu jerk..buat nyer front side mau tak pengsan aku..ari tu..ish ish ish simpang malaikat 44....


setibanya kami di rumah nenek sedare tunang aku tu,die pon tanyalah kat nenek sedare die,menurut beliau orang yang duk panjat2 buat free show tu sebenarnye dah sewel sebab sblom ni die tu mat pet..ish ish ish..


kan dah tak munasabah langsung komen dak eleena tu...hehehe...jangan marah (+_+)...
Ha...ni aku nak citer time kat umah tu plak...aku cam biase la dok melantak jerk aku tak tau la plak dah baper kilo badan aku naik sejak aku sampai kat kelantan...ye la asyik menjamah nasik jerk...dah la nasik tu peberet aku...hari tu aku makan nasi dagang..eh btul ke?ntah la aku pon tak tau nama masakan yang aku tau melantak jerk....tapi tu la....mungkin agak dah lama aku tak makan tapai...so beberapa tangkai(aku tak tau nama daun yang digunakan untuk membalut tapai)jugak la aku baham hari tu...uuuukkkkk (Sendawa) Alhamdullillah..


Untuk hari tu kami pergi 2 rumah jerk tapi dah kenyang sangat2....




(*_*) 21hb Sept 2009 (+_+)

Hari ini...awal2 pagi bute lagi aku dah bangun...almaklumlah aku kan tido sebilik ngan bakal 'Mak Mentua' aku so..kene la tunjuk aku ni jenis yang tak liat bangkit pagi...hehehe (actually memang btul aper..aku bangun awal)..eleh...hehehe...plan ari ni nak gi umah adik bakal bapak mertua aku...nama aku tak ingat saper tapi adik die yang ke-3...die buat open house so kami pon pi...ari ni makan sedap jugak la...(bagi aku sumer makanan sedap kot)...hehehe...sempat lagi kamik main mercun sebijik...sume dah kene tipu ngan mercun tu..hahaha..ingatkan mercun tu power upenye hampeh..ceh..penat jerk aku berlari jauh ingatkan impak nyer hebat...hehehe..but actually nice experience to me...hahaha..

pas main mercun kami pon menuju ke sebuah rumah lain which is umah cik punya mak...best umah die kat tepi pantai...oh ya kami sempat gak la amik gambar walaupon mase tu matahari ha btul2 terpacak kat atas kepala n lagik satu aku yang pakai kasut tumit tinggi BONIA aku tu ceh terpaksa panjat batu2 semata2 nak amik gambar..hehehe...

lepas dari umah cik (isteri ayah cik) punya mak....kami ader plan gile2 nak pi ke pantai..aper nama pantai tu aku tak ingat tapi best gile....ala2 nak pi picnic gitu (picnic kul 2 petang) (0_0)

sampai kat pantai...tunang aku (en.Izmi),adik die angah a.k.a fizi n adik bongsu die..ina gi terkam laut..cam 10 tahun tak pernah nampak pantai & laut yang terbentang luas.....hahaha jgn marah...aku plak ceh sempat layan durian ngan bakal pak mertua aku...en ab ahad...durian tu sedap

sangat....pastu aku gi join diorang berlari2 anak(ceh padahal mcm berlari2 mak budak) menuju ke pantai...tapi bukan untuk berenang tapi untuk menangkap ('tudai) tu bahasa sabahnya merujuk kepada spesis kerang yang berkulit licin dan duk kat dalam pasir pantai...best banyak jugaklah tangkapan kami hari tu...---> hahaha adik ina takut & geli kat tapak sulaiman(actually aku pon geli geleman jugak sebab terpegang tapak sulaiman)...(+_+)

lepas carik2 tudai kami berempat (izmi,fizi,ina n aku) gi berenang...tapi tak lama sebab en.ab ahad panggil sebab hari nak ujan...lagipon cik ab ahad ader skit fobia pada laut dek kerana tunang aku pernah hampir lemas masa kecik...kat laut...sebab en.izmi terlepas dari genggaman en.ab ahad masa bermain2 mandi-manda luckily en.izmi sempat diterkam semula...kalo tak tak merasa la aku bercintan-cintun ngan en.izmi...kan kan kan...ceh.

To Be Continued-->(ni curik2 buat,masa student tengah jawab soalan kuiz)..ceh aper punya lecturer la...hik hik hik....
Sambungan Cerita...
Tak lama lepas tu ujan pon trun dengan agak lebatnya..mase tu orang yang paling seronok adalah En.AB Ahad,yang aku rase la sebab dlm perjalanan menuju ke pantai encik AB Ahad memang dah berdoa2...mintak ujan trun supaya kami tak dpt mandi manda kat pantai tu dek kerana rase fobia beliau..uwaaa..uwaaa...:(( cian kat En.Izmi,En.Fizi n Cik Eleena...hahaha tak dapat mandi puas2...setealh ujan agak reda...kami yang pompuan pon carik la tempat nak salin pakaian...dgn muka yang agak tebal tumpang pondok owang tuk salin baju..
Pas dah salin2 baju trus cabut balik umah tapi dalam perjalanan singgah sekejap pi beli ayam sebab malam tu nak buat BBQ...
Tabik spring la kat cik Eleena sebab die yang prepare rempah ayam tu...bakar pon sooodaaap..huhu n terima kasih jugak ku ucapkan kepada tukang kipas ayam berjaya,En.Izmi cian die mandi peluh malam tu dok kipas ayam..hahaha..ceh air peluh abis menitik kat ayam yang aku makan..o0o0o tu le sebab aku dok tunduk kat die...ceh...rupenye dah termakan ayam berinti peluh cik abang...ish ish ish...
Malam tu jugak 'cik'ajar macm mana nak ikat reben popia serunding...banyak jugaklah aku dapat hasilkan malam tu...fuyoooo bangganye aku dengan hasil ku yang tak seberapa itu...hak hak hak..
Brief aktiviti malam itu :
Makan Ayam BBQ
Buat popia serunding
Semayang
ZzZZZZZzzz
Dah abis citer...hari ke-2 ...di kampung bakal pak mertua...la la la...
+22hb Sept 2009+
Pagi ni aku bangun agak awal gak sebab.time aku dgr azan subuh berkumandang aku pon bergegas bangun nak semayang...chewah solehah nyer aku mase tu...hik hik hik ntah kemana sumer 'syaiton' yang slalu menghasut aku agar liat bangun solat subuh tu pi...hehe..pas semayang aku sambung tidobalik..kali ni giliran bakal mak mentua aku ngan bakal adik ipar aku plak bangun nak gi semayang...hubby ku n adik n bakal bapak mentua aku semayang kat masjid..yela dah umah dkt ngan masjid so takde alasan tak pi semayang kat sane kan...lagi afdal (sebut macam owang arab la)...gitu...
ari ni kami gi beraya kat umah adik ke-2 En.Ab Ahad a.k.a Mr Sunday, pegi sekejap jerk pastu gi umah kak na (satu2nyer adik pompuan bakal bapak mentua aku) owangnyer comel jerk putih gebu cam anak cine jual ais cream...hehe...kat umah die buat pertama kalinyer aku makaaan BUDU dengan jayanya....ye ye ye...mase aku makan cik ngan ayah cik memberikan tumpuan yang tak berbelah bagi kat aku..eh ape plak ni...seriously diorang memang tgk jerk aku makan...mesti dalam hati diorang cakap 'boleh ke budak sabah ni makan budu'...tapi bukan untuk mengampu yer...diulang skali lagi tak mengampu...seriously masakan kak na memang marvelous..delicious...precious...dah dah cukup..
tak lame pastu kami pi plak kat umah bapak mentua adik bongsu Mr.Sunday.tapi aku dah tak larat makan mase tu sebab dah terlalu kenyang membaham makanan kat umah kak na.
dalam kul 4-5 camtu kami balik umah...semayang...pastu aku tido macam ular sawa kekenyangan..
Di malam hari plak kami pi plak kat pasar ape ntah namanya aku tak ingat tapi kat situ memang syurga tudung...pelbagai jenis tudung ade di jual di sini..ceh macam promoter plak aku ni kan...
malam tu aku sempat men'grab' beberapa jenis baju,tudung (Dato'Siti Nurhaliza) yang aku beli satu set ngan adik ina...huhu...cita rasa kami agak sama...so beli la tudung sama...hak hak hak...pastu aku belikan satu baju colour merah tuk Cik...sebab aku sangat suka kat cik...hehe tiada maksud lain ye...and then kat pasar tu jugak aku dapat jumpa asam jawa kegemaran aku...hak hak hak...Hubby n fizi a.k.a angah beli seluar jeans boleh tahan cantik gak...
pas dah puas shopping kami tak balik umah lagi tapi trus gi umah kak na lagi skali untuk melantak makanan sesi malam hari.
dah kenyang baru pulang ke rumah...
semayang
tido sampai pagi...
selesai sesi satu hari...di hari raya ke-3 di kampung pulau melaka--kota bharu--kelantan.

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

Links to this post:

Create a Link

<< Home