CORETAN LILY SI CHUBBY

Cinta bermula dengan senyuman, mekar dengan ciuman dan berakhir dengan tangisan.

Monday, June 29, 2009

It's a Land Below Da Wind..

Aramai ti...ceh,lama tak cakap sabah bah...skali dapat balik ha amik ko tersembur sumer kuar dari anak tekak..hehe..

P/S to Hubby..wer...tak malu masok kampung owang..huhu...

Berikut disenaraikan rentetan perjalanan kami berdua..dalam misi 'Balik Kampung'..

19.06.2009 (pukul 10.00 am-01.00pm)


Rushing gi shopping sebab nak jugak bawak balik buah tangan tuk bala2 tentera kat sabah tu..


shopping macam dalam rancangan kat TV tu plak aper name die tu 'Durian Runtuh Walls'ek...


cayalah bie..ader bakat jadik perunding fesyen la plak kan...yang saya ni plak nama jerk belajar finance tapi bab mengurusnye plak hampeh...erm...gi shopping2 area jalan masjid india jerk..pastu sempat gak la membelek2 kain net (jekel) tuk pakai sanding tapi takde yang berkenan...dah settle sumer balik umah...bie drive...vrooooooommmm....



19.06.2009 (pukul 01.30 am-02.00pm)
hubby ku yang soleh gi cemayang jumaat...bagus2..bie doakan kebahagian kite berkekalan keakhir hayat ...ek..Amin..



19.06.2009 (pukul 02.30 am-03.30pm)


Bertolak dari rawang ke lcct...pegi bie pandu....balik keta jalan sendiri...hehe..thank u fizi sebab jaga keta leklok (walaupun tertumpah air coke kat keta)..uwaaaa hehe...


19.06.2009 (pukul 03.30 am-07.00pm)
ni yang tak besh ni dah xcited nak fly tetiba..'you have one message'...kepada penumpang kami yang dihormati,dimaklumkan jadual penerbangan pesawat AK5153 ke Tawau telah di ubah masa perjalanan iaitu pada pukul 7.30 malam.uwaaa...rosak moooood aku kang jadik moooo plak...uwaaa... tapi nasib baik aku ader hubby yang cool..chewah (mesti terangkat bulu hidung)..hik hik hik..

19.06.2009 (pukul 07.30 am-10.15pm)
huhu...dalam pewut kapal tebang skang ni...tak aci hunny & bie berebut tempat duduk..uwaaa...mentang2 die laki-laki..die berjaya menolak saya ketepi..uwaaa...tak aci..tak aci...30 minit pertama xcited lagi sebab still boleh tengok awan biru...pastu dah no more xcited lagi tapi nasib baik boleh lentok kat bie kan..kan..kan...hehe..lapo la plak..saya pon dengan bangganye tanya kat bie...makan nak?...bie geleng..uwaaa sedey nye...pastu die kater jom ar makan...abg tak sanggup tengok syg lapo..cam tu la ayat-ayat die(kalo tak silap)...kecian la tu konon hehe..padahalnyer muke dah makan singa lapo dah..tu yang bie jadik lembut tu..kecut ek???


To be continued...se ya!!


19.06.2009 (pukul 10.15pm-01.00am)
yahoooo.akhirnya mendarat jugak kami ber2 di tanah tawau...aramai ti....aramai ti....hehe..aper aku merepek ni..ish ish ish tak tergambar aku kegirangan aku time tu mengalahkan kegirangan ku pada zaman kanak2 ku dulu..kalo 5 tahun dulu aku balik sowang2 kali ni balik bawak tunang..hehe biar kene buli ngan abg2 aku..hehe..ceh aku ingatkan bie akan segan2 ngan abg2 aku erm...hampeh..upenye bleh 'ngam' la plak..



setibanya kami di airport tawau,bie mengadu sakit pewut nak melabor amanah saham katenye...tu ar degil nak makan 'lasagne' sangat...tunggu punya tunggu punya tunggu tak muncul2 gak..owang dah nak tutup dah airport ni..ni yang buat risau ni..ish ish ish..saham BATU agaknya yang dilabur tu...



Akhirnya penantian ku berakhir selepas bie muncul bagai hero depan pintu WC.kami pon melangkah kuar menghirup udara segar tawau...ceh upenye bau saham burung banyak la..erm ni lagi satu masalah..mane abg aku ni???..malam tu aku tak pasal2 kene sound ngan abg aku(abg aloi) sebab dah 5 tahun tak jumpe aku bleh plak tak perasan abg aku sebenarnya dah berdiri just in front of aku..aku plak boleh lalu depan die ngan muka 'sombong'ngan'angkuh' ceh...tapi tu bukan salah aku...tu salah otak aku,sebab die dah simpan memori dan gambaran yang abg aku yang aku kenal 5 tahun yang lepas punye la debab tahap bluehyppo..tapi skunk dah tinggal blueNOhyppo..cian abg aku die kene sakit misteri...uwaaa...tak nak cite...aku cedey...tapi aku tgk sejak die kurus muke die dah sebijik abg 1 aku..(abg jul)..tu lagi satu masalah aku nak panggil die abg aloi ke abg jul..aku takut salah org plak terasa hati plak...so aku tak panggil nama die..aku buat bodo jek..sampai kat keta baru aku yakin yang tu abg aloi sebab die cakap pasal esok die kene datang skolah ada mesyuarat...skolah+cikgu=abg aloi..ye ye...tu la keyword yang aku carik!!!



aku tak nak kaco hubby sebab die tengah layaan pemandangan waktu malam(actually tak nampak satu hape pon) sepanjang perjalanan menuju ke umah..kat dalam keta..anak buah aku yang mulut punye la potpet potpet..entertain aku..walaupun aku tinggalkan die dulu mase tu umor tak sampai 1 tahun skang dah umur 6 tahun tapi tau jerk yang aku ni makcik die..seronok jerk aku dengar die cite...bantu mak aku masak la sapu sampah la kat umah...hehe cite cover baik punyeee...anisa..ciklily rindu kamu...uwaaaa...


Dalam kul 11.45pm kami pon sampai kat umah mak...aku yang dah lama tak jumpe mak trus jerkk panjat tangga meninggalkan hubby ku ngan abg aloi kat bawah umah...aku trus carik mak...mak..mak rindu kat mak...hehe macam jejak kasih la plak..pastu baru ar aku bawak hubby jumpe ngan mak(actually memang dah kenal pon) cume kakak ipar aku je (kak tina) yang xcited sgt sebab die tak pernah jumpe hubby ku..in person la konon..hehe...


dapat duduk jerk aku trus bukak cite bual2 ngan mak n kak tin(gelaran bagi kak tina,aku sowang je yang panggil die camtu) hik hik hik..Hubby pulak dapat jerk duduk trus layan tengok TV cite hape ntah tak ingat,pastu mak sediakan sup ayam special tuk kami ber2....wah..bestnyer dapat makan sup ayam mak...tapi yang tak bestnyer sebab dah banyak makan kat pewut kapal terbang tadi langsung tak dapat makan banyak sup ayam mak..hubby plak lepas makan jerk,abg aloi soh die tido dalam bilik abg aloi...malam tu dan malam sterusnya abg aloi tido kat luar..cian die..bilik die dah kene rampas...oppps lupe plak hubby tak trus tido die gi cemayang dulu..pastu die hantar sms kate die nak tido..bye bye sweet dream..gi tido...aku,mak n kak tin...sambung borak sampai kul 2 baru titunnnnn...


20.06.2009 (pukul 06.00am-12.pm)
kul 4.30 pagi macam biase mak dah bangun nak solat..kat umah mak ni tak yah kunci2 jam sebab masjid selang 2 umah jerk dari umah mak..so kalo sape2 yang tak bangkit subuh tu...maknanye telinga ada banyak bijik timah takpon dah kene selimut ngan kulit _ _ _ _ opppsss!!!hik hik hik..mak punye la bergendang kejutkan abg2 aku soh solat sebab sume liat nak bangkit...hubby plak alami 'culture shock' eh bukan la aku rase lagi tepat'time shock' hehe..sebab kalo kat kl solat subuh dalam kul 5.55 am cam tu..tapi kat sabah kul 4 lebih dah bangkit..ish ish ish cian die'shock ek'..

Pagi tu aku buat perangai lama aku masa sblom aku jejak kaki ke semenanjung..hehe..tanpa mandi..aku selamba jerk amik sarapan pagi siap pelawa hubby makan sekali..tapi die dah mandi..uwaaa.malu..malu...mak gorengkan pisang goreng makan cicah ngan sambal udang erm..sedap skali...ari ni abg jul cuti bersempena menyambut kedatangan adik nya sorang ni..sebab plan ari ni nak bawak hubby gi kampung nak jumpe nenek n sedara mara kat kampung..perjalanan dari umah aku ke kampung kalo direct dalam lebih kurang 40 minit je..tak jauh..pon...tapi oleh kerana kami singgah shopping complex yang baru bukak kat tawau tu...so lambat skit la sampai kampung..aku rase la kan pagi tu kami la anak beranak customer pertama yang beli barang time tu..maklum la pagi2 buta dah kuar jalan..cian hubby die masih tak dapat sesuaikan 'time' lagi...iye la kalo tengok keadaan cuaca time rasenye panas terik tapi masih kul 9.00 pagi lagi..hehe...mak shoopiiing sakan nampaknyer,bukan setakat beli buah tangan jerk..ngan periuk,belanga,kuali skali mak beli...dashyat2..

Dah abis shopping kami pon menuju ke kampung..sampai kat umah nenek time tu nenek tengah bual2 ngan mak aku (mak kuasa 1) ngan makcik aku yang aku panggil(ayak jenab)...nenek aku biase la sensitive skit...aku hulur tangan je die dah nangis2..cedey sebab dah lama tak jumpe..nenek cium pipi kanan,kiri..sampai hubby pon kene skali...hahaha...nenek panggil hubby jemi...hik hik hik...pastu aku ngan hubby biar la mak-mak aku ngan makcik2 aku borak2 sementara aku ngan hubby kuar gi carik buah mangga tapi sayang nyer kami balik memang at the right place but at teh wrong time...pokok tak berbuah lagi baru berbunga jerk..kalo nak tau dari umah nenek aku boleh tgk laut...tgk kapal....best..pastu mak aku soh aku bawak hubby gi umah kakak2 aku..mak kate tempat dorang dah dibuat jalan trus ke pantai..pastu kat sane ader buah mangga..tapi bab2 kete manual ni yang aku lemah ni...hubby plak tak nak drive sebab die kater die pelancong..pelancong tak main la drive2 ni ceh..nyampah aku!..tapi nasib baik la aku ader adik sepupu yang volunteer nak jadik driver kami pada hari itu...hehe..sampai kat umah kakak aku,(kak rohaya) kakak aku sowang lagi (kak kanik) bagitau yang kami nak carik buah mangga,die trus soh anak laki die (ayop) yang pada kiraan aku muke die ala2 akim af7 tu...hensem jugak anak buah aku ni..iye la dulu2 aku jumpe masih budak hingusan lagi..hehe..wahh..teror die panjat pokok kejap jerk kami dah ader satu plastik buah mangga...cukup la tu..hehe..erm pas tu kami gi pantai tapi lagi skali at the wrong time iyelah sebab time tu panas terik...air laut pon surut lagi..mana best..tapi aku kagum jugak dulu sebab dulu pantai tu terbiar skang dah ader jambatan lagi...kalo air pasang mesti best boleh lompat dari atas jambatan kalo nak berenang..tapi apa kan daya masa suntuk jerk...

Yang sebenarnya tujuan kami ber2 balik sabah adalah sebab nak bincang pasal hal perkahwinan kami yang InsyaAllah kalau takde aral melintang nak buat by mid of dec this year..so balik tu...hubby nak anta duit..bagi kat kakak..sebab kat sane kakak la yang akan menguruskan sumer persiapan tu nanti...cian die..siape soh die jadik anak sulung kan..hik hik hik...Ha..tu la tujuan utamanya yang sebenarnya..

pas dah tengok2 pantai bie siap amik2 gambar lagik..upenye abg ipar aku ader satu bot tapi malangnya owner die dah gi melancong plak so tak dapat la kami naik bot..kalo tak dah bleh keliling2 pantai..ceh..tapi takpe nanti bulan dec nanti aku nak jugak naik bot tu...

lepas dah tgk2 pantai abg ipar aku yang sowang lagi ajak kami pusing2 kampung naik kepala lori (lori besar yang badan die tak bawak) huuhuu..seram aku naik loriiii ni tapi hubby excited sangat dapat naik lori..cian die..erm layaan je la...tapi bile lori tu dah start jalan best la plak rase orang kat bawah kecik jerk...best jugak upenye pusing2 kampung naik lori..oh ya dah lama aku cite tak bagi tau plak nama kampung aku tu kampung ape kan...actually nama kampung aku tu KAMPUNG BATU PAYUNG nama tu diambil sempena ader satu batu kat laut tu yang bentuk nyer macam payung..tapi aku rase lagi sesuai kalo nama die ditukar jadik KAMPUNG BATU CENDAWAN hik hik hik..pandai2 aku jerk ek nak tukar...

masa dalam perjalanan balik kami terserempak ngan orang yang baru naik dari laut..n trus nak jual udang yang die dapat..best dapat makan udang fresh kami tengahari tu...hubby terkejut jugak sebab udang tu dah la segar2 satu kilo hanya RM7 jerk ape lagi die trus beli lagi 1 kilo utk dibawak balik kl...bayangkan lah bawak balik udang basah naik kapal terbang...ish ish ish...

Dalam kul 2 camtu aku dapat call yang kakak aku (kak yus=kakak sulung)aku dah sampai dari semporna..so kami pon balik la umah nenek aku..sampai jerk mak trus goreng udang tadi dan jugak tudai(macam spesis lala) direbus..erm sedaaap sangat..jarang sungguh aku makan bende2 segar macam ni sejak aku duduk kat semenanjung...aku tgk hubby berselera sangat..menjamah hidangan..bertambah2 nasik...hik hik hik..im happy to see you happy hubby..:)..

pas makan bie nak gi cemayang zuhur..pastu kami bertolak gi bandar tawau..tapi orang tawau takk sebut nak gi bandar..kat sana kami panggil kalo nak gi bandar tu gi 'tanjung' hik hik hik..dalam perjalanan nak gi tanjung,tiba2 abg aloi call soh belikan die dapur gas sebab hari isnin depan die dah pindah mengajar kat skolah pedalaman sebab die nak allowance lebih...soh kitaorang pon pi la carik dapor gas kat giant..dah tu sampai tanjung kakak trus bawak kami gi 'pasar gantung a.k.a pasar philipines tuk beli mutiara..sebab mama hubby pesan belikan mutiara.ceh tak sangka plak aku hubby n kakakku punya kepakaran yang sama iaitu 'bargaining'..terror 2 mahluk ni bab2 camtu...tapi jangan kan kakak aku ngan2 hubby aku skali rambang mata nak beli gelang mutiara jenis macam mane sebab memang sume cantik2 belaka..

Tips: Kalau nak tau samaada mutiara yang anda beli original ke palsu..try kenekan mutiara tu kat api kalo kulit die menggelupas maknanya palsu kalo tak maknanye tu yang ori....okay...renung2kan dan selamat beramal...

pas abis sume kedai kami masuk kat pasar philipines tu kami trus gi pasar tempat jual makanan laut kering,cam ikan kering,udang kering...pokoknyer sume yang kering2 la ader kat situ..amboi hubby memborong nampak..dah abis beli2 barang kami singgah gi makan2 plak...pastu baru kakak anta kami balik umah..sampai kat umah dah dekat kul 7..camtu..sampai2 jerk cousin aku yang paling kecoh skali dah dtg..ngan mak ngan adik2 die skali..nampaknyer meriah la malam tu kat umah aku..tak sampai 10 minit camtu abg aku(abg satar) ngan isteri ngan mak kuasa 1 aku pon ada dtg umah...so malam tu kami plan nak gi makan sayap ayam sebab kat tawau sayap ayam lah yang paling femes skali...tapi malang nye tempat org jual sayap yang paling femes tu dah tutup plak ari tu..cet ape malang la nasib aku time tu...tapi kami trus kan jugak misi kami mencari sayap...ader tu ader tapi tak sesedap yang jual kat depan panggung wayang kong fah tu...uwaaaa....tak dapat makan lagii....uwaaa...tapi takpe la dapat merasa sayap tu dah cukup la walaupon tak sedap mane...cian bie tapi takpe nanti bulan dec kite pi ek...

Ni lagi satu aku nak citer,mase jalan pi tu cousin aku dyan yang drive kete abg aku,tapi masa balik tu die nak balik umah die kan so die naik kete die balik,hik hik hik..nak tak nak malam tu hubby kene jugak pandu keta balik umah..hahaha...kater sangat la die tu pelancong tak main la bwk kete sebab ader driver tapi mlm tu tak leh nak elak..sebab almaklumla..aku hanya berani bawak keta auto jerk bab2 manual ni aku hancus skit...hik hik hik..

Kami sampai umah dalam kul 11 camtu...esok paginyer dah kene siap2 nak balik kl..uwaaa...cian jerk kan tak dapat cuti lama2...tapi takpe yang penting perkara utama kami dah selesaikan...kalo nak cuti panjang2 tunggu pas kawin...kan bie kan...hik hik hik..

seronok rasenyer dapat spend my precious time ngan family...its good to have a big family...sebab masing2 saling bantu membantu...so to all my families out there...i love u all so much...

21.06.2009 (pukul 08.00pm-10.00am)

hari ni pagi2 buta lagi bie dah bangun...sebab katenyer senang utk die bangun sebab die dapat dengar azan subuh dengan jelas...tu la kelebihan kalo duk umah yang dekat ngan masjid.

Dan hari ni jugak mak nampak cam sedey jerk iyela...sebab kitaorng dah nak balik...sebab dalam masa 2 hari tu umah cam happening jerk,keluarga pon datang berkumpul...so mak rase happy tapi..hari ni kami dah nak balik pulak dah...takpe mak..tunggu bulan 12 nanti ek..

kami siap2 n dalam kul 08.30 am dah bertolak gi airport sebab flight kul 10.00...

tunggu punya tunggu kapal terbang pon sampai...kami pon masuk balik kat dalam pewut kapal terbang tapi kali ni destinasi nyer KUALA LUMPUR..bye bye tawau...bye bye sabah...

Now we both back to our normal life...working n working n working...

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

Links to this post:

Create a Link

<< Home